Wat doen wij

Over

Wat doen wij:

De Stadstuinderij (voorheen ‘het Beleg van Venlo’) wil het voor iedereen mogelijk maken zelf groente te verbouwen en de wereld een beetje mooier te maken. Alle groente wordt verbouwd zonder dat we kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruiken. Vanaf de moestuin op het Kazerneterrein verspreiden we de kennis die we daarmee opdoen en ondersteunen we initiatieven in wijken en bij scholen. Van hieruit hopen we moestuinen te organiseren voor iedere plek waar mensen zijn die samen willen werken in een dergelijke moestuin in hun eigen omgeving.

Basis van ons moestuinieren is de Meente: in dit gedeelte van de moestuin verbouwen we gezamenlijk groente en de opbrengst is voor iedereen verkrijgbaar bij de tuin.

Op de moestuin kun je ook een eigen moestuin of m2-bak hebben. Daarin kan je verbouwen wat je wilt, zolang het maar zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebeurt. Als je mee wilt doen kun je voor informatie contact met ons opnemen.

Vooral op woensdag- en zaterdagmorgen wordt er veel gewerkt. Mensen zaaien en planten, wieden onkruid, oogsten, en er wordt geklust om de tuin netjes en in orde te houden. En na hard werken is het gezellig bij de koffie of soep.
Met onze moestuin passen we cradle to cradle toe aan de hand van Stadslandbouw (het verbouwen van je eigen groente in en langs de randen van de stad):
1. sluit de kringloop: we hebben geen afval, alle tuinafval gaat weer op de tuin, en we gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
2. benut de zon: onze kas wordt alleen door de zon verwarmt
3. geniet van diversiteit: door de diverse beplanting heb je minder misoogst en komen dieren op de tuin af: insecten, vogels. Op het Kazerneterrein hebben we naast de moestuin ook een pluktuin met mooie bloemen en honing van de imker. Ook onze deelnemers zijn heel verschillend en komen overal vandaan. Ieder doet zoveel mogelijk waar hij of zij goed in is en zich goed bij voelt.

Wie zijn wij?

De Stichting Het BELEG  is ontstaan uit een samenwerkingsverband van Paul Titulaer, Maaike van Strijp, Dieuwertje Crasborn en Henriette Stroucken. Vanaf 2014 zijn we met steun van de gemeente Venlo op het Kazerneterrein in Venlo-Blerick bezig met het werken aan ons stadslandbouwinitiatief.

Het bestuur van Stichting Het Beleg bestaat uit:
Paul Titulaer – voorzitter
Marjolein van der Linden – secretaris
Harry van der Schoor – penningmeester

Op dit moment werken ongeveer 50 vrijwilligers mee aan de Stadstuinderij.

Groei met ons mee!