Beloning voor duurzame initiatieven

groene heldenIVN Groene Helden – Beloning voor duurzame initiatieven

Om de titel Groene Held te bemachtigen hoeft u niet per sé een spectaculair, uniek of geheel nieuw project in te dienen. Wanneer u een bestaand, goed, maar kleinschalig initiatief door deze wedstrijd verder uitbreidt, is uw initiatief ook een kanshebber! Het gaat om initiatieven van twee of meer ondernemers die de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld instanties voor natuurbeheer, onderwijs of de lokale bevolking. Een restaurant dat samenwerkt met een lokale supermarkt om voedselverspilling tegen te gaan en hierbij omwonenden betrekt is een goed voorbeeld. Maar ook dat ene bedrijf dat zijn bedrijfstuin wil vergroenen en verduurzamen en hierbij verschillende bedrijven en buurtorganisaties betrekt is een goede kanshebber.

De derde prijs in 2017 t.w.v. € 7.000,- kwam in handen van ‘Interactive Planter’ van Fontys GreenTechLab en Het Beleg van Venlo.

Interactive planter

Het project Interactive Planter is een initiatief van Het Beleg van Venlo en Fontys GreenTechLab. Het Beleg van Venlo is een stichting die zich inzet voor stadslandbouw. Beide partijen hebben hun interesse in duurzaamheid en techniek. Hierdoor is het idee ontstaan om stadslandbouw hip te maken door middel van een hightech interactieve plantenbak te ontwerpen en realiseren die aansluit bij allereerst stad Venlo en zijn inwoners. Deze plantenbak heeft naast z’n opvallende ontwerp diverse sensoren die informatie geven over de groei van de planten. Deze informatie is via een App door de gebruiker te volgen. Ook mensen die geen groene vingers hebben kunnen op deze manier leren wat er bij het telen van planten komt kijken. Met name ook voor de doelgroep basisscholen is deze plantenbak een uniek item om kinderen hierbij interactief te betrekken. Studenten van verschillende opleidingen van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het ontwerp en de realisatie van deze interactieve plantenbak. Het ontwerp is bedacht door industrieel ontwerpers, de realisatie van sensoriek door mechatronica studenten, en de communicatie en web-app geprogrammeerd door ICT-ers. De interactieve plantenbak is een uitstekend resultaat van opleiding overstijgend denken en samenwerken met het bedrijfsleven. Juist daardoor is er een plantenbak ontwikkeld die eenvoudig op te zetten is, het Cradle-to-Cradle en Blue Economy principe uitlegt, en de interactie met de omgeving aangaat middels het uitlezen van sensoren in de plantenbak.