Over ons

Wat doet Stadstuinderij Venlo?

Stadstuinderij Venlo wil iedereen de mogelijkheid bieden om in samenwerking met andere deelnemers groente te verbouwen en hiermee Venlo een beetje groener én mooier te maken.

Deelnemers zijn elke week actief bezig met het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin de Meente. Ze zaaien, wieden, oogsten en doen klussen. En door een aantal deelnemers wordt er daarnaast gewerkt in een eigen moestuinbed.
Wie geïnteresseerd is in een eigen moestuinbed kan zich hiervoor aanmelden.

Gezamenlijke moestuin

Het middelpunt van onze Stadstuinderij is onze gezamenlijke moestuin: de Meente.
Het samenwerken in onze Stadstuinderij is waar het om draait. Meedoen, de handen uit de mouwen steken en zaaien, oogsten, klussen, terwijl we genieten van de buitenlucht.
Elke zaterdag in het seizoen wordt de groente, die verbouwd is op de Meente, verkocht in de moestuinwinkel op het terrein. De groente die we hier aanbieden is geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en voor een goede prijs te koop. Bovendien organiseren we regelmatig interessante workshops, leuke bijeenkomsten en andere activiteiten.

.

Kennis stadslandbouw

Het verbouwen van gewassen in de stad wordt ook wel stadslandbouw genoemd. Stadstuinderij Venlo houdt zich actief bezig met het verspreiden van kennis die we opdoen over het verbouwen van groente binnen de stadsgrenzen. Stadslandbouw draagt bij aan biodiversiteit, sociale cohesie in de wijken, gezondheid door bewegen, kennis over gezonder eten, versterken van de lokale economie en flexibel ruimtegebruik van de stad door de introductie van groen op anders braakliggend terrein.

Deelnemers leren van elkaar door overdracht van praktische en theoretische kennis en delen deze informatie graag. Hiermee hopen we stadslandbouw en kleinschalige teelt van voedsel te stimuleren en daarmee Venlo als groene stad te beleggen met steeds meer groen.

Actief deelnemen met je eigen moestuin in Venlo

Op het terrein van Stadstuinderij Venlo kun je als deelnemer ook voor een eigen moestuinbed terecht. Hierop kun je verbouwen wat je wilt, zolang het maar zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebeurt.
(Vergeten) groente, fruit, kruiden, bloemen, (vrijwel) alles wat groeit en bloeit onder de zon is welkom op onze grond. De deelnemers met een eigen moestuinbed werken iedere week 2 uur mee in de Meente en kunnen buiten de werkdagen in het eigen moestuinbed werken.

Wil je meedoen?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende rondleiding en meer informatie!

Activiteiten Stadstuinderij

Elke woensdag- en zaterdagmorgen werken we samen om het terrein van de Stadstuinderij en de Meente bij te houden. We zaaien en planten, wieden het onkruid wieden, oogsten wanneer het zover is en er zijn altijd genoeg klusjes te doen om de tuin in orde te houden.
En na weer een ochtend hard werken is het gezellig bijkletsen en informatie delen onder genot van een kop koffie of soep.

Cradle-to-cradle in gemeente Venlo

Stadstuinderij Venlo draagt bij aan de cradle-to-cradle doelstelling die de gemeente Venlo hoog in het vaandel heeft. Met onze moestuin passen we actief het cradle-to-cradle concept toe aan de hand van stadslandbouw (het verbouwen van voedsel in en langs de randen van de stad):

  • Sluit de kringloop: Tuinafval wordt weer in de vorm van mulch, compost en bokashi gebruikt als voedsel voor de planten.
  • Benut de zon: onze kas gebruikt alleen de zon als energiebron. We verbouwen onze gewassen met de kracht van eeuwenoude, natuurlijke energiebronnen.
  • Geniet van diversiteit: door de diverse beplanting kampt de Stadstuinderij met veel minder misoogst. Ook trekt onze moestuin een veelzijdigheid aan dieren aan, waaronder een interessante hoeveelheid vogels en nuttige insecten. Onze imker heeft enkele bijenkasten in de tuin staan. De honing die ijverige bijen voor ons maken wordt elke zaterdag in de winkel verkocht. Ook dit is een leerproces voor iedereen: de imker faciliteert, de bijen produceren.

Deelnemers Stadstuinderij

Deelnemers van de Stadstuinderij komen uit heel Venlo en omstreken en uit alle lagen van de  bevolking.
Met een eigen moestuinbed of niet, elke deelnemer doet waar hij of zij goed in is en, heel belangrijk, waar hij of zij zich goed bij voelt.

Groei met ons mee!