Wat doen wij

Wat doet Stadstuinderij Venlo?

 

De Stadstuinderij Venlo wil iedereen de mogelijkheid bieden om in samenwerking met andere deelnemers eigen groente te verbouwen en hiermee Venlo een beetje groener én mooier te maken.

Onze groep vrijwilligers is elke week actief bezig met het onderhoud, klusjes, zaaien, telen en oogsten, van de gemeenschappelijke tuin en iedereen die geïnteresseerd is in een eigen moestuinbed kan zich hiervoor aanmelden.

stadstuinderij venlo

Gezamenlijke moestuin

Het middelpunt van onze Stadstuinderij is onze gezamenlijke moestuin: de Meente. In dit gemeenschappelijke gedeelte van de moestuin verbouwen al onze deelnemers gezamenlijk groente. Dit gezamenlijk zaaien, verbouwen en oogsten en alles wat daarmee samenhangt, is waar het in onze stadstuin om draait. Samenwerken, meedoen, de handen uit de mouwen steken terwijl we genieten van de buitenlucht.

Elke zaterdag in het seizoen wordt de groente verbouwd op de Meente, verkocht bij de verkoopkar op het terrein. De groente die we hier aanbieden is volledig biologisch geteeld en voor een goede prijs te koop.

Kennis stadslandbouw

Het verbouwen van gewassen in de stad wordt ook wel stadslandbouw genoemd. De Stadstuinderij in Venlo houdt zich actief bezig met het verspreiden van kennis die we opdoen over het verbouwen van groente binnen de stadsgrenzen. Stadslandbouw draagt bij aan biodiversiteit, sociale cohesie in de wijken, gezondheid door bewegen, kennis over gezonder eten, versterken van de lokale economie en flexibel ruimtegebruik van de stad door de introductie van groen op anders braakliggend terrein.

We ondersteunen initiatieven in de wijken en op scholen. Onze deelnemers/landbouwers leren van elkaar, door overdracht van praktische en theoretische kennis en delen deze informatie graag met allerlei educatieve initiatieven. Zo willen we door de hele gemeente moestuinen organiseren op iedere plek waar mensen geïnteresseerd zijn in het duurzaam onderhouden van een moestuin en het ecologisch telen van voedsel in hun eigen omgeving.

Hiermee hopen we stadslandbouw en kleinschalige teelt van voedsel te stimuleren en daarmee Venlo als groene stad te beleggen met steeds meer groen.

Actief deelnemen met je eigen moestuin in Venlo

Op het terrein van Stadstuinderij Venlo kun je als deelnemer ook voor een eigen moestuinbed terecht. Hierop kun je verbouwen wat je wilt, zolang het maar zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebeurt. (Vergeten) groente, fruit, kruiden, bloemen, (vrijwel) alles wat groeit en bloeit onder de zon is welkom op onze grond. Door het samen verbouwen, telen en oogsten leer je veel bij en verbreden we de kennis binnen onze moestuingemeenschap. Bovendien organiseren we regelmatig interessante workshops, leuke bijeenkomsten en andere activiteiten.

Wil je meedoen?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende rondleiding en meer informatie!

Activiteiten Stadstuinderij

Elke woensdag- en zaterdagmorgen werken we samen om het terrein van de Stadstuinderij en de Meente bij te houden. Je kunt zaaien en planten, onkruid wieden, oogsten wanneer het zover is en er zijn altijd genoeg klusjes te doen om de tuin netjes en in orde te houden.
En na weer een ochtend hard werken is het gezellig bijkletsen en informatie delen onder genot van een kop koffie of soep.

Cradle-to-cradle in gemeente Venlo

c2c cradle to cradle venlo

De Stadstuinderij in Venlo draagt bij aan de cradle-to-cradle doelstelling die de gemeente Venlo hoog in het vaandel heeft. Met onze moestuin passen we actief het cradle-to-cradle concept toe aan de hand van stadslandbouw (het verbouwen van voedsel in en langs de randen van de stad):

 

 

  1. Sluit de kringloop: Tuinafval wordt weer in de vorm van mulch, compost en bokashi gebruikt als voedsel voor de planten.
  2. Benut de zon: onze kas gebruikt alleen de zon als energiebron. We verbouwen onze gewassen met de kracht van eeuwenoude, natuurlijke energiebronnen.
  3. Geniet van diversiteit: door de diverse beplanting kampt de Stadstuinderij met veel minder misoogst. Ook trekt onze moestuin een veelzijdigheid aan dieren aan, waaronder een interessante hoeveelheid vogels en nuttige insecten. Onze imker heeft enkele bijenkasten in de tuin staan. De honing die ijverige bijen voor ons maken wordt elke zaterdag op de versmarkt verkocht. Ook dit is een leerproces voor iedereen: de imker faciliteert, de bijen produceren.

Deelnemers Stadstuinderij

Deelnemers aan de Stadstuinderij komen uit heel Venlo en omstreken en zijn actief in Arcen, Velden en Blerick. Er is een voedselbos in Velden en er is een Voedselbos in ’t Ven wordt er binnenkort een bijenoase en kruidentuin in Arcen opgestart. Onze gemeenschap bestaat uit mensen alle lagen van de  bevolking. Met een eigen moestuinbed of niet, elke deelnemer doet waar hij of zij goed in is en, heel belangrijk; waar hij of zij zich goed bij voelt.

Op dit moment zijn er ongeveer 50 vrijwilligers die actief deelnemen aan de Stadstuinderij.

Groei met ons mee!