Projecten

Projecten van Stichting ‘het Beleg’

 

Naast de Stadstuinderij zijn er meer projecten, die zich verzameld hebben onder of gestart zijn door Stichting ‘het Beleg’.

• De Groene Borg:
Dit is een voedselbos in ’t Ven. Het plan is gereed, de grond bewerkt en er is gestart met de eerste aanplant.

• Veldens Voedsel:
Dit is een initiatief door Veldenaeren om mensen samen te brengen en te leren over duurzaam en gezond voedsel verbouwen. Naast allerlei akties is het plan een voedselbos te realiseren  in Velden.  Na eerdere tegenvallers lijkt het erop dat er nu grond beschikbaar komt voor het voedselbos. Dit jaar moet er een plan komen en de eerste aanplant gerealiseerd zijn. Ze zijn te volgen via FaceBook.

• Interactive Planter:
De Interactive Planter is ontwikkeld in samenwerking tussen de Stadstuinderij Venlo en Fontys GreenTechLab. De Stadstuinderij (voorheen Het Beleg van Venlo) staat samen met Fontys GreenTechLab voor duurzame stadslandbouw en voor innovatieve technologie, door het ontwikkelen van technologie die duurzame landbouw mogelijk maakt in stedelijke omgevingen. Met de Interactive Planter laten wij zien dat stadslandbouw niet alleen belangrijk is, maar ook ontzettend leuk.

De Interactive planter is een gemakkelijk op te bouwen plantenbak waarin planten zelf het benodigde water opzuigen uit een voorraadbak en die middels een app aangeeft hoe jouw planten er voor staan.
Te weinig water in de voorraadbak? Voeding nodig? Geen probleem, de App laat jou precies zien wat jouw planten nodig hebben. Dus geen waterverspilling en door precieze bewatering en voeding groeit de plant optimaal en levert dus een maximale opbrengst.
Dit is niet alleen goed voor de planten en jouw kennis maar ook voor het milieu. De Interactive planter is gericht op gemak, geen lijm of schroefverbindingen en makkelijk op te zetten door iedereen. De materialen zijn gekozen op hun positieve bijdrage aan het milieu. Onder andere bamboe is gekozen vanwege zijn duurzaamheid waarmee ontbossing geen enkel probleem vormt. Van oude PET flessen maken we de koppelstukken met een 3d printer. Er is HDPE gebruikt voor de waterbak en HDPE kan keer op keer worden hergebruikt.

Wij zijn dan ook blij dat IVN Groene helden dit potentieel erkent en in 2017 bekroont heeft met een 3de plaats in de jaarlijkse Groene Helden Awards.

Wij gaan dan ook verder met doorontwikkelen van de Interactive Planter om duurzame stadslandbouw een stap dichterbij het publiek te brengen, zodat dadelijk iedereen zijn eigen stadsboer kan zijn! Voor het laatste nieuws zie www.1limburg.nl/geen-omkijken-naar-slimme-plantenbak.

Groei met ons mee!