Stadslandbouw

Stadslandbouwers vermijden negatieve effecten door te zorgen dat ze geen voedingsstoffen aan de grond onttrekken.
Stadslandbouwers gebruiken duurzame en organische methodes die de humuslaag en het bodemleven verrijken, in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

1. Een focus op lokale politiek
Stadslandbouw helpt mensen betrokken te zijn bij de lokale politiek door deel te zijn van een buurt. Lokale wet- en regelgeving is veel relevanter voor het dagelijkse leven van mensen die bezig zijn met het verbouwen van hun eigen voedsel, dan de landelijke politiek.
Dit kan gaan om mensen in een buurt bijeen te brengen die zelf initiatief nemen om de buurt te verbeteren of te voorzien van meer voorzieningen. Het maakt je buurt sterker en gezelliger.

2. Een revolutie van gezond en voedzaam voedsel
Nadenken over wat er in je voedsel zit is een belangrijke reden voor stadslandbouwers om hun eigen voedsel te verbouwen. Als je je eigen oogst voorschotelt aan je gezin, ben je minder geneigd chemische troep te gebruiken bij de teelt.

Lokaal voedsel is verser, heeft meer smaak en bevat meer voedingsstoffen omdat het niet bewerkt wordt en minder tijd kwijt is aan transport. Hoe meer stadslandbouwinitiatieven er zijn, hoe meer mensen toegang tot voedingsrijk lokaal voedsel hebben. Tegelijkertijd zal er meer tijd besteed worden aan de gezonde lichamelijke activiteit van het tuinieren. Dit zou kunnen leiden tot minder overgewicht, minder chronische aandoeningen en verlaagde uitgaven aan gezondsheidszorg.

3. Een bloei van buurtactiviteiten
Stadslandbouw is gericht op de gemeenschap. Het kweken van voedsel is een hele fijne gezamenlijke bezigheid. In de Stadstuinderij zie je dat de kennis over wat en hoe iets te kweken onderling uitgewisseld wordt. Zaden worden geruild, werk gedeeld en de oogst geruild. Mensen werken mee aan de klussen om de tuin en genieten mee van de oogst.

Stadslandbouw helpt zo mee aan het groeien van de onderlinge band tussen buurtbewoners, een gevolg van lokale voedselhandel die meer onderling contact brengt in hun dagelijks leven.

Het antwoord op klimaatverandering, gezondsheidsproblematiek en de recessie ligt bij ons allemaal.