Wat doen wij

Wat doen wij:

 

De Stadstuinderij (voorheen ‘het Beleg van Venlo’) wil dat iedereen zelf groente kan verbouwen en de wereld een beetje mooier kan maken. Alle groente op de Stadstuinderij wordt verbouwd zonder dat we kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruiken. Vanuit de moestuin op het Kazerneterrein verspreiden we de kennis die we daarmee opdoen en ondersteunen we initiatieven in wijken en bij scholen. Van hieruit hopen we moestuinen te organiseren voor iedere plek waar mensen zijn die samen een moestuin willen in hun eigen omgeving.

Basis van ons moestuinieren is de Nieuwe Meente: in dit gedeelte van de moestuin verbouwen we gezamenlijk groente die zaterdags verkocht wordt bij de tuin.

Op de Stadstuinderij kun je ook een eigen moestuin of m2-bak hebben. Daarin kan je verbouwen wat je wilt, zolang het maar zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebeurt. Als je mee wilt doen kun je voor informatie contact met ons opnemen.

Op woensdag- en zaterdagmorgen wordt er samen gewerkt. Mensen zaaien en planten, wieden onkruid, oogsten, en er wordt geklust om de tuin netjes en in orde te houden. En na hard werken is het gezellig bij de koffie of soep.
Met onze moestuin passen we cradle to cradle toe aan de hand van Stadslandbouw (het verbouwen van je eigen groente in en langs de randen van de stad):
1. sluit de kringloop: we hebben geen afval, alle tuinafval gaat weer op de tuin, en we gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
2. benut de zon: onze kas wordt alleen door de zon verwarmt
3. geniet van diversiteit: door de diverse beplanting heb je minder misoogst en komen dieren op de tuin af: insecten, vogels. Op het Kazerneterrein hebben we naast de moestuin ook een bijentuin, een pluktuin met mooie bloemen en honing van de imker. Ook onze deelnemers zijn heel verschillend en komen overal vandaan. Ieder doet zoveel mogelijk waar hij of zij goed in is en zich goed bij voelt.

Op dit moment werken ongeveer 50 vrijwilligers mee aan de Stadstuinderij.

Groei met ons mee!