Yacón, lekker zoet en met een lage caloriewaarde. Nu uit onze moestuin!

 

 

De yacón (Smallanthus sonchifolius, of appelwortel,  is een plant die oorspronkelijk uit het Andes-gebergte komt. Op de lokale markten in de Andes ligt de yacon bij het fruit, omdat het veelal rauw wordt gegeten. De yacón behoort tot de zelfde familie als  de aardpeer en de zonnebloem.

Yacón is in de winter een uitstekende vervanger van bijvoorbeeld appel, peer of meloen. Denk aan de Waldorfsalade.
Rauw uit het vuistje zijn ze al lekker, maar nog lekkerder met wat citroensap of sinaasappel! Voor gebruik moet yacón worden geschild; het vruchtvlees kan dan, door blootstelling aan de lucht, bruin worden, net als bij appels. Leg daarom na het schillen de yacón in citroenwater.
Yacón wordt vaak tot soep of puree verwerkt, maar is ook heerlijk in een salade. Het kan zelfs appels vervangen in appeltaart. Yacón geeft een lekkere ‘bite’ in wok- en stoofgerechten.

De zoete smaak wordt mede veroorzaakt door inuline, dat in yacón in hoge mate  aanwezig is. Omdat inuline slecht opgenomen wordt door het menselijk lichaam, kan yacón mogelijk een gunstige bijdrage leveren tegen obesitas en diabetes.

Het is voor de zoetekauwen een manier om af te vallen.

En we hebben nog wel een paar kisten op voorraad!